Trip ke Tarakan Hari Ketiga dan Keempat.

Hari Ketiga

Pengisian- Jalan-jalan dan membeli-belah di kawasan Pasar Ghuser. Pasar Ghuser adalah kompleks pasar yang terdiri dari kedai pakaian, kedai “handphone”, pusat beli-belah, pasar tani dan pasar ikan. Sempat membeli “handphone” jenama Indonesia. Makan tengah hari sekali lagi di restoran Rumah Makan Kampung Nelayan(sewa kenderaan), cuma kali ini di cawangan yang lain pula. Pada waktu malam..Window shopping di Grand Tarakan Mall dan makan di hotel. Rehat.

Hari Keempat.

Selepas sarapan. Saya bertolak ke airport dengan menaiki van hotel. Memandangkan waktu perjalanan saya di luar jadual penghantaran percuma ke airport, saya terpaksa membaya RP50,000 (RM18.00) kepada pihak hotel untuk penghantaran segera dan terus ke airport. Tidak apa, yang penting saya tidak tertinggal penerbangan balik Malaysia nanti. Ok. Catatan Trip Tarakan berakhir di sini. Tq.

Advertisements

About kembara gemilang
Seorang yang minat mengambil ruang dan peluang untuk meneroka, menjelajah dan menikmati alam ciptaan Ilahi

5 Responses to Trip ke Tarakan Hari Ketiga dan Keempat.

  1. Mariney says:

    Hi..
    Nak tanya kamu sewa kenderaan pelancongan kamu ambil kat mana? tempah melalui hotel ke? Brp bayarannya?

    • Hi..terima kasih kerana mengunjungi laman saya.
      Saya menggunakan khidmat seorang kawan yg baru saya kenali di sana untuk round2 ke lokasi yg telah saya tentukan. Walau bagaimanapun, jika berkemampuan pihak hotel juga menyediakan perkhidmatan sewaan. Bayaran yg dikenakan oleh hotel (klu x silap) memang TIDAK MENCAPAI RP 1 JUTA (RM300) untuk perjalanan sepanjang hari hingga ke malam. Klu pandai mencari di luar hotel mungkin dlm RM180 / RM200 boleh dapat dan mungkin juga lebih rendah daripada itu. Cuma pastikan kena tanya adakah nilai itu sudah termasuk minyak petrol (bensin) atau tidak, coz harga yg dikenakan kadang2 tdk termasuk kos tersebut.

      Jika menginap di Swissbel Hotel Tarakan… kita boleh request untuk minta ambil di airport(bandara) secara percuma tidak tertakluk pada jadual. Manakala penghantaran balik ke airport pun demikian juga, namun tertakluk pada jadual mereka. Klu nak juga ikut jadual sendiri, bayar je RP50 Ribu kat kaunter hotel (dlm RM 18).

      Satu perkara lagi, semasa di Airport(nak balik ke Malaysia) seperti mana airport2 lain dlm wilayah Indonesia… penumpang kena bayar tax Airport dahulu sebanyak RP100,000 seorang sebelum masuk ke balai berlepas. So…jangan habiskan semua duit Rupiah selagi belum selesai urusan di Airport. Harap maklumat saya membantu anda. TQ

      • Mariney says:

        Uh rasa seperti tak sabar nak pi sana, klu gerak solo tak bahaya ke? sebab saya akan ke sana seorg ja.. Apa-apa pun terima kasih atas info yang kamu berikan perghhhh, klu ada tempat dive jugak kat Tarakan kan best….

      • Bagi seorang lelaki sy yakin selamat utk brjln seorang diri di sana. Bagi wanita, sebaik2nya berteman coz takut perkara2 tdk diingini di negara org. Berbanding dgn wilayah lain di Indonesia, saya tidak nampak/rasa tekanan di”follow” oleh jurujual lerana di sana kita bebas berjalan. 100 km ke selatan dari Tarakan merupakan pusat dive yg terkenal di seluruh Indonesia iaitu area Pulau Derawan /P. Sangalaki/P. Kakaban. Viewnya sama seperti Pulau Mabul dan dihuni oleh masyarakat Bajau.

  2. Mariney says:

    Terima kasih atas penjelasan semua tu, coz mmg plan bulan Oct ni nak pi Tarakan, nak ngok kehidupan serta pembangunan kat sana, klu boleh tu nak cari tempat menarik kat sana…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: